Recepty
Alžírska káva
Potrebujeme:
4 lyžičky mletej kávy
750 ml vody
40 g šľahačky
40 ml vaječného koňaku
Postup:
Kávu zvaríme v kanvici z varného skla s vodou, necháme ustáť a potom scedíme do šálok z varného skla. Do každej šálky dáme porciu vyšľahanej smotany a zalejeme vaječným koňakom.
Káva Amaretto - ľadová
Potrebujeme(na 1 porciu):
2 cl Amaretta
1 kopčeky vanilkovej zmrzliny
silná čierna káva
smotana
strúhaný kokos
Postup:
Do pohára dáme Amaretto a zmrzlinu, prelejeme studenou kávou, ozdobíme šľahačkou a kokosom.
Ananásová káva
Potrebujeme: (na 1 porciu)
50 g zrnkovej kávy
300 ml vody
50 ml čerstvej ananásovej šťavy
80 g ananásovej dužiny
4 žĺtky
120 ml smotany do tuha ušľahanej
20 g cukru
Postup:
Termosku vypláchneme vriacou vodou. Dáme do nej mletú kávu, prelejeme vriacou vodou a termosku zavrieme na 10 minút. Potom kávu scedíme. Žĺtky utrieme s cukrom do peny, zvoľna pridáme kávu, pritom dobre miešame metličkou na sneh. Potom necháme vychladnúť. Zmiešame s ananásovou šťavou, naplníme do pohárov, ozdobíme šľahačkou a dáme do chladu. Pred podávaním ozdobíme kostičkami ananásu.
Belgická káva
1 bielok
1/8 l smotany
1/4 lyžičky vanilkového cukru
100 ccm horké kávy
Z bielku ušľaháme tuhý sneh. Smotanu ušľaháme s vanilkovým cukrom do tuha. Sneh zmiešame so šľahačkou. 4 kávové šálky naplníme do 1/3, potom doplníme horkou kávou a hneď podávame. Cukor podľa chuti.
Black Jack
Black Jack
2 cl brandy
2 cl češňovice
1 šálka studenej kávy
Brandy, čerešňovicu a kávu premiešame s ľadom a podávame vo vychladených pohároch.
Bonnanza
1/2 l studenej kávy
100 g sladkej smotany
4 cl brandy
4 cl mokka likéru
1 cl maraskina
4 žĺtky
1 lyžička mletej kávy
Kávu rozmiešame so smotanou, brandy, mokka likérom, maraskinom a žĺtky a nalejeme do pohírov. Podávame posypané kávou.
Café Caen
1 porcia
3 cl Calvados
2 cl Grand Marnier
1 šálka horkej kávy
šľahačka
Pripravujeme v ohňuvzdornom pohári. Liehoviny zmiešame, nahrejeme, pridáme horkú kávu a navrch dáme ľahko ušľahanú smotanu.
Cisárska káva
1 porcia
15 g kávy
15 g cukru
50 ml whisky
30 ml smotany na šľahanie
Cukor pokvapkáme vodou a pripravíme svetlý karamel, ktorý nalejeme do šálky z varného skla. V naberačke nahrejeme whisky, zapálime ju a horiacu nalejeme do šálky na karamel. Potom horiacu liehovinu zalejeme pripravenou scedenou kávou a doplníme smotanou.
Capriccio
1 porcia>
3/4 šálky horkej kávy
2 cl Cointreau
1/2 lyžičky vanilkového cukru
1 lyžicu šľahačky
Na kávu nalejeme Cointreau, navrch nastriekame šľahačku ušľahanú s vanilkovým cukrom.
Holandská káva
1 porcia
1/2 šálky horkej silnej kávy
1/2 šálky vaječného likéru
1 lyžice šľahačky
kakao
Kávu dáme do šálky, prilejeme vaječný likér. Navrch posadíme ššahačku a poprášime kakaom.
Mocca a čokoláda
7 g mletej kávy
1 žĺtok
5 cl plnotučného mlieka
3 cl koňaku
2 lyžičky kryštálového cukru
1 lyžicu horkej čokolády
Na dno hrubostenného pohára na stopke dáme 2 lyžičky kryštálového cukru, žĺtok a premiešame. Postupne prilejeme 5 cl horúceho plnotučného mlieka. Premiešaný nápoj doplníme 3 cl koňaku a nahor nasypeme strúhanú horkú čokoládu. Nepodávame tesne pred a po jedle, skôr ako súčasť dezertu.
Írska káva
1 porcia
4 cl whisky
1 barová lyžička cukru
1/8 l veľmi horkej silnej čiernej kávy
trochu šľahačky
Do pohára dáme najprv whisky a na ňu potom cukor. Premiešame a dolejeme kávou. Ľahko ušľahanú smotanu necháme opatrne stiecť cez vyklenutú stranu lyžice na kávu. Smotana sa nesmie zmiešať s kávou. Kávu pijeme cez ňu.
Kubánska káva
1 porcia
3 cl hnedého rumu kubánskeho
1 cl Creme de Cacao
1 šálka horkej kávy
Rum a likér zmiešame nahrejeme a pridáme horkú kávu. Podľa chuti môžeme aj osladiť.
Káva Martinique
4 porcie
kôra z dvoch chemicky neošetrených pomarančov
1 kus citrónovej kôry
8 kociek cukru
4 klinčeky
4 škorice
8 cl bieleho rumu
4 šálky silnej kávy
Časť pomarančovej kôry, citrónovou kôrou, cukor a klinčeky zahrejeme s rumom, ale nevaríme. Korenie vyberieme. Rum dolejeme kávou. Nápoj rozdelíme do 4 pohárov, ozdobíme zvyšnou pomarančovou kôrou a podávame vždy s 1 škoricovou kôrou na miešanie.
Mexická káva
1 porcia
4 cl hnedej Tequily
1 cl kávového likéru
1 šálka silnej horkej kávy
cukor - najlepšie hnedý
smotana
Pripravujeme v žiaruvzdornej sklenici. Liehoviny premiešame, nahrejeme, nevaríme. Navrch dáme ľahko našľahanú smotanu. Vmiešame cukor, premiešame dobre s kávou.
Mokka-Look
200 g vanilkovej zmrzliny
2 lyžice kávového likéru
1/2 l silnej filtrovanej kávy
niekoľko čokoládových kávových zŕn
Zmrzlinu rozmiešame s likérom až je hmota polomäkká. Horúcu kávu nalejeme do skleničiek. Na ňu rozdelíme zmrzlinový krém, ozdobíme kávovými zrnami.